Тасос през февруари – красиви гледки и маслинови горички

Тасос през февруари – красиви гледки и маслинови горички

Тасос

Потеглихме към Тасос от Варна с джипката към 10 вечерта. След около 12-часово пътуване с няколко почивки на бензиностанции, сняг в прохода Маказа и ферибот от Керамоти за Тасос пристигнахме в Лименария (Limenaria – Λιμενάρια) към 10:00 сутринта. Градът се намира в най-южната част на острова и се оказа, че е най-оживеният на целия остров през това време на годината. Предният ден резервирахме няколко нощувки в къща за гости.

Първият ден бяхме малко позаспали, но се разходихме из Лименария. Въпреки мразовитото време (бяхме с шапка и ръкавици и пак ни беше студено) градът много ни хареса.

Thasos Limenaria
Лименария от върха над града

Има прекрасни гледки и стара мина за добив на метал, която вече не функционира, но изгледът от нея е много хубав.

Лименария Limenaria Thasos
Гледка от изоставената мина над Лименария (Limenaria, Λιμενάρια) към плажа

От 14:30 до 16:30 почти всики магазини са затворени за сиеста. Градът видимо не беше толкова оживен като през лятото – повечето таверни и заведения бяха затворени, но спокойствието от липсата на туристи беше прекрасно.

По пътя към фара се открива прекрасна панорама към града.

Thasos Limenaria Λιμενάρια
Лименария през деня

Нощният живот в града не беше много активен, но гледката беше впетляваща.

Limenaria Λιμενάρια Thasos
Limenaria – нощна панорама

Целият остров може да се обиколи с кола по крайбрежния път. Освен това навсякъде има красиви малки плажчета, които през февруари бяха абсолютно безлюдни.

На следващия ден слънцето светеше и сякаш бяхме на друго място – беше 10-ина градуса по-топло, много приятно и времето предразполагаше към разходки. С колата стигнахме до две малки, но китни селца в планината на Тасос. Първо посетихме Теологос, а след това се качихме и до Кастро. Пътят до тях е асфалтиран и проходим с лека кола, като се минава през маслинови горички.

Има доста завои, но с един добър шофьор, какъвто имах аз това не беше проблем. 🙂 Трябва да се внимава единствено с многото кози и овце, които се разхождат свободно из планината и пресичат пътя.

sheeps on the road
Козите и овцете са навсякъде из планинската част на Тасос

Теологос има училище, стара църква, музей и интересни каменни къщи и тесни улички.

Theologos Thasos тасос
Theologos – център

Хора почти нямаше, таверните и магазините за сувенири бяха затворени, но спокойствие и тишина лъхаше отвсякъде.

Theologos Теологос тасос Thasos
Теологос

Кастро ни хареса много повече от Теологос – това е прекрасно малко селце, високо в планината с уникални бели каменни къщи и тесни улички.

Кастро се намира почти в средата на острова.

Хората тук бяха още по-малко отколкото в Теологос – имаше само 2-3 коли, таверната не работеше и беше абсолютното спокойствие, красота и тишина.

Kastro Κάστρο village Thasos Tasos тасос
Кастро – уникално село

Няколко кози се разхождаха по каменистите скали под селото. На края на Кастро имаше малка църква с прекрасна гледка към цялото село, планината и морето.

 Кастро Kastro Κάστρο Thasos sea
Гледката от Кастро към морето

През този слънчев и топъл ден успяхме да стигнем и до Гьола – естествено образуван малък басейн в скалите до морето.


Спряхме с колата на главния път и от там слязохме надолу пеша. Върви се около 1км в маслинова горичка, като през целия път не видяхме никой друг.

Road Giola lagoon Γκιόλα Тасос Thasos
Пътят към Гьола

Стигнахме до Гьола – направихме снимки, починахме малко и поехме нагоре по друг маршрут, който минава покрай таверната Гьола, която не работеше.

Thasos tasos тасос
Гьола

На следващия ден времето не беше с нас – слънце нямаше и валеше дъжд. Стана отново доста студено. Въпреки това обиколихме с кола целия остров – стигнахме до Манастира Св. Архангел Михаил (Monastery of St Arhangel Mihail), от който имаше много хубава гледка към морето.

От там се насочихме към Potamia (Ποταμιά) и Panagia (Παναγία). Музеят за зехтин Sotirelis Olive Oil Museum в Panagia беше затворен. Предполагам, че работи само през лятото. Тези градчета като цяло не ни впечатлиха.

Продължихме с колата към известните с мраморните си камъчета – Marble beach и Porto Vathy beach.

Porto Vathy beach се намира на около 500 м по същия път след Marble beach.

След асфалтовия път се продължава по черен път, който е покрит с бял пясък и мраморни късчета. По него срещнахме само няколко камиона и микробус, който превозваше работници от находището за мрамор.

porto vathy beach road tasos Thasos tasos тасос
Пътят за Porto Vathy Beach

Самите плажове бяха доста малки спрямо нашите очаквания. На Marble beach имаше само двама рибари, които се редуваха да влизат в колата, за да се топлят.

Marble beach мраморен плаж Thasos tasos тасос
Marble beach

Porto Vathy beach беше изцяло пуст. Духаше силен вятър, но въпреки това много ми хареса тюркоазеният цвят на водата и белите камъчета от мрамор навсякъде.

Porto Vathy beach тасос Thasos tasos
Porto Vathy beach

След плажовете продължихме към Лименас, който се оказа доста празен по обедно време – всички магазини и заведения бяха затворени и беше много ветровито около пристанището за фериботи. Разходихме се из града и продължихме с кръговата си обиколка на острова.

Следващият ден отново беше слънчев и отидохме на разходка до друго планинско селце – Kazaviti – намира се над Принос. Селцето беше доста празно, със стръмни и тесни улички и красива гледка към морето.

Kazawiti Prinos Tasos Καζαβήτι тасос Thasos
Казавити – планинско село над Принос

На връщане решихме да посетим другият музей Olive Oil Museum, но и той беше затворен. Минахме през малко градче на брега Skala Marion (Σκάλα Μαριών), навсякъде цареше тишина и спокойствие. Разходихме се по плажа преди града.

Skala Marion Σκάλα Μαριών тасос tasos Thasos
Skala Marion

След голямо разпитване успяхме да си купим и две лимонови дръвчета, които също по принцип не се продават по това време на годината. Успешно ги докарахме и до Варна и днес ще ги посадя 🙂

lemon tree Thasos tasos тасос
Лимоново дръвче

Тасос ми направи впечатление като красив и спокоен остров през февруари.

Ако тази статия ви е харесала и мислите, че е полезна, ще се радваме да я споделите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *